Japonia walczy o eksport żywności
Kryzys w Fukushimie spowodował spadek eksportu japońskich produktów żywnościowych. Nie dziwią więc działania japońskich władz na rzecz poprawy wizerunku rolnictwa.
Dla zagranicznych konsumentów japońska żywność ma charakter luksusowy, ale przede wszystkim uważana jest za bardzo zdrową. Tymczasem kryzys w Fukushimie sprawił, że tereny rolnicze zostały skażone, w wyniku czego spadł import na japońską żywność. W Brazylii, gdzie japońska diaspora liczy 1,5 mln osób, import japońskiej żywności został w dużej mierze zastąpiony przez podobne produkty z Chin, Korei Południowej i Stanów Zjednoczonych.
Aby zwiększyć eksport żywności, Japonia postanowiła promować swoje produkty. W ekskluzywnym supermarkecie w Szanghaju w połowie lutego została powołana specjalna sekcja do promowania japońskich przekąsek i makaronów. Ponadto japońskie Ministerstwo Zdrowia ogłosiło zaostrzenie kontroli żywności. W tym celu ma być dostarczana większa liczba próbek poddawanych kontroli promieniotwórczej. Szczególnej kontroli będą poddane prefektury Fukushima, Miyagi, Ibaraki, Tochigi, Gunma i Chiba.
Na podstawie: ajw.asahi.com, japantimes.co.jp