Mistrzostwa w przygotowywaniu pizzy neapolitańskiej
- IAR
32-letni Włoch Antonio Trivento został zwycięzcą tegorocznej edycji mistrzostw w przygotowywaniu pizzy neapolitańskiej. W konkursie udział wzięło 230 konkurentów z Włoch i zagranicy, Japonii, Maroka, Tunezji, Hiszpanii i Słoweni. W finale dwudniowych zawodów, które odbyły się w nadmorskiej miejscowości Nettuno pod Rzymem, Antonio Trivento z Foggii, gdzie ma lokal o dość niepokojącej nazwie “Il Chirurgo”, czyli chirurg, wyprzedził obrońcę tytułu, Giuseppe Cravero z Neapolu. Puchar za całokształt kariery jury przyznało Antonio Pace, właścicielowi znanej pizzerii “Ciro a Santa Brigida” pod Wezuwiuszem. Publiczność przyglądająca się zmaganiom konkurentów skonsumowała czternaście tysięcy porcji pizzy i nauczyła się na pamięć piosenki, mówiącej, że ten neapolitański przysmak cenniejszy jest od brylantów.