Portal Spraw Zagranicznych psz.pl




Portal Spraw Zagranicznych psz.pl

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies

Akceptuję
Back Jesteś tutaj: Home Europa Mistrzostwa w przygotowywaniu pizzy neapolitańskiej

Mistrzostwa w przygotowywaniu pizzy neapolitańskiej


30 wrzesień 2010
A A A

32-letni Włoch Antonio Trivento został zwycięzcą tegorocznej edycji mistrzostw w przygotowywaniu pizzy neapolitańskiej. W konkursie udział wzięło 230 konkurentów z Włoch i zagranicy, Japonii, Maroka, Tunezji, Hiszpanii i Słoweni. W finale dwudniowych zawodów, które odbyły się w nadmorskiej miejscowości Nettuno pod Rzymem, Antonio Trivento z Foggii, gdzie ma lokal o dość niepokojącej nazwie “Il Chirurgo”, czyli chirurg, wyprzedził obrońcę tytułu, Giuseppe Cravero z Neapolu. Puchar za całokształt kariery jury przyznało Antonio Pace, właścicielowi znanej pizzerii “Ciro a Santa Brigida” pod Wezuwiuszem. Publiczność przyglądająca się zmaganiom konkurentów skonsumowała czternaście tysięcy porcji pizzy i nauczyła się na pamięć piosenki, mówiącej, że ten neapolitański przysmak cenniejszy jest od brylantów.