Portal Spraw Zagranicznych psz.pl




Portal Spraw Zagranicznych psz.pl

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies

Akceptuję
Back Jesteś tutaj: Home Świat Ameryka Południowa Ceny żywności ponownie rosną

Ceny żywności ponownie rosną


13 luty 2012
A A A

W styczniu wzrósł wskaźnik cen żywności FAO(FAO Food Proce Index). Jedną z przyczyn jest niesprzyjająca zbiorom pogoda na południowej półkuli.

Pierwszy raz od ponad sześciu miesięcy indeks cen żywności wzrósł w porównaniu do poprzedniego miesiąca. Po długim okresie spadków ceny w dalszym ciągu utrzymują się na poziomie niższym niż rok temu. W grudniu 2012 indeks był na poziomie niższym o 11,3 punktu procentowego niż w lutym.

Abdolreza Abbasian, ekonomista FAO, twierdzi, że nie można wskazać bezpośredniej przyczyny tego wzrostu. Wśród czynników, które przyczyniły się do styczniowego wzrostu wskazuje jednak niekorzystną pogodę w regionach, gdzie właśnie trwają zbiory, aktualna wartość dolara czy wahania na rynku paliw związanych z blokadą eksportu ropy z Iranu.

Ostatnią z wymienionych propozycji potwierdził Bank Światowy. Pomimo zwiększonej podaży, ceny będą prawdopodobnie rosnąć w dalszym ciągu. Na ewentualne wzrosty cen mogą mieć wpływ działania Europejskiego Banku Centralnego, związane ze zmianą poziomu stóp procentowych, które przewidywane są na marzec.

Pozostałe wskaźniki cen (nabiału, mięsa, cukru), będące składowymi głównego indeksu, również zanotowały wzrosty, ale też pozostają na niższym niż rok temu. Czynnikiem, który może zmienić obecne tendencje mogą być rekordowe zbiory w USA. Według szacunków mają być najwyższe od 1984 roku.

Na podstawie: sofiaecho.com, fao.org, dailyherald.com, reuters.com