Ceny żywności ponownie rosną
W styczniu wzrósł wskaźnik cen żywności FAO(FAO Food Proce Index). Jedną z przyczyn jest niesprzyjająca zbiorom pogoda na południowej półkuli.
Pierwszy raz od ponad sześciu miesięcy indeks cen żywności wzrósł w porównaniu do poprzedniego miesiąca. Po długim okresie spadków ceny w dalszym ciągu utrzymują się na poziomie niższym niż rok temu. W grudniu 2012 indeks był na poziomie niższym o 11,3 punktu procentowego niż w lutym.
Abdolreza Abbasian, ekonomista FAO, twierdzi, że nie można wskazać bezpośredniej przyczyny tego wzrostu. Wśród czynników, które przyczyniły się do styczniowego wzrostu wskazuje jednak niekorzystną pogodę w regionach, gdzie właśnie trwają zbiory, aktualna wartość dolara czy wahania na rynku paliw związanych z blokadą eksportu ropy z Iranu.
Ostatnią z wymienionych propozycji potwierdził Bank Światowy. Pomimo zwiększonej podaży, ceny będą prawdopodobnie rosnąć w dalszym ciągu. Na ewentualne wzrosty cen mogą mieć wpływ działania Europejskiego Banku Centralnego, związane ze zmianą poziomu stóp procentowych, które przewidywane są na marzec.
Pozostałe wskaźniki cen (nabiału, mięsa, cukru), będące składowymi głównego indeksu, również zanotowały wzrosty, ale też pozostają na niższym niż rok temu. Czynnikiem, który może zmienić obecne tendencje mogą być rekordowe zbiory w USA. Według szacunków mają być najwyższe od 1984 roku.
Na podstawie: sofiaecho.com, fao.org, dailyherald.com, reuters.com