Portal Spraw Zagranicznych psz.pl




Portal Spraw Zagranicznych psz.pl

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies

Akceptuję
Back Jesteś tutaj: Home Europa Wschód Ukraina zaostrza przepisy dot. importu warzyw z UE

Ukraina zaostrza przepisy dot. importu warzyw z UE


11 lipiec 2011
A A A

Ukraina zaostrzyła zasady importu warzyw z państw Unii Europejskiej. Zdaniem ekspertów, nie powinno to wpłynąć na ukraiński rynek, bowiem obecnie kraj ten sprowadza bardzo mało tego typu produktów.

Państwowa Służba Weterynaryjna poinformowała, że warzywa muszą mieć oficjalny dokument, który potwierdza, że zostały przeprowadzone badania, które stwierdziły, że towar jest pozbawiony bakterii coli. Zarządzenie dotyczy między innymi ziemniaków, pomidorów, cebuli, kapusty, marchwi oraz buraków i ogórków. Decyzja związana jest z zachorowaniami w Unii Europejskiej wywołanymi przez bakterie E.coli.


Większość wymienionych warzyw Ukraina sprowadza, między innymi z Polski. Roman Slastion z Ukraińskiego Klubu Biznesu Rolnego powiedział Polskiemu Radiu, że obecnie, latem, gdy zaczyna się zbiór urodzaju, import jest minimalny, ponieważ Ukraińcy wykorzystują własną produkcję.


Według danych Służby Celnej, w pierwszej połowie tego roku na Ukrainę sprowadzono z Polski 277 ton ziemniaków, ponad 6 tysięcy ton cebuli i niemal 5 tysięcy ton kapusty.