Cukier drożeje, niższe uprawy w Indiach
- Przemysław Kwiecień, X-Trade Brokers
Większość surowców noworoczną zwyżkę ma już dawno za sobą, trwa ona jednak konsekwentnie na cukrze. Wczoraj cukier podrożał o 4% i 100 funtów kosztuje już prawie 12,60 USD, 20% więcej niż na początku grudnia, od kiedy można datować trwające wzrosty. Powodem ostatnich wzrostów cen mimo generalnie nienajlepszego sentymentu na rynku są informacje o skromniejszych plonach w Indiach, gdzie rolnicy przeznaczyli pod cukier mniejsze areały.
W rezultacie Indie, które rok temu wyeksportowały 5 milionów ton cukru, w tym roku będą importerem i na rynku powstanie deficyt. Z technicznego punktu widzenia oporem dla wzrostu cen może być poziom 13 dolarów – nie tylko psychologiczny, tam bowiem znajduje się maksimum z początku listopada 2008 roku. W marcu minionego roku 100 funtów cukru kosztowało nieco ponad 15 USD, a na początku 2006 roku blisko 20 USD.