Portal Spraw Zagranicznych psz.pl




Portal Spraw Zagranicznych psz.pl

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies

Akceptuję
Back Jesteś tutaj: Home

Cukier drożeje, niższe uprawy w Indiach


21 styczeń 2009
A A A

 Sample Image

Większość surowców noworoczną zwyżkę ma już dawno za sobą, trwa ona jednak konsekwentnie na cukrze. Wczoraj cukier podrożał o 4% i 100 funtów kosztuje już prawie 12,60 USD, 20% więcej niż na początku grudnia, od kiedy można datować trwające wzrosty. Powodem ostatnich wzrostów cen mimo generalnie nienajlepszego sentymentu na rynku są informacje o skromniejszych plonach w Indiach, gdzie rolnicy przeznaczyli pod cukier mniejsze areały.

W rezultacie Indie, które rok temu wyeksportowały 5 milionów ton cukru, w tym roku będą importerem i na rynku powstanie deficyt. Z technicznego punktu widzenia oporem dla wzrostu cen może być poziom 13 dolarów – nie tylko psychologiczny, tam bowiem znajduje się maksimum z początku listopada 2008 roku. W marcu minionego roku 100 funtów cukru kosztowało nieco ponad 15 USD, a na początku 2006 roku blisko 20 USD.