Francja obniżyła VAT dla restauratorów
Francuski rząd w ramach walki z kryzysem obniżył VAT dla prowadzących restauracje i kawiarnie z 19,6% na 5,5%. Zmiana ma wygenerować nawet 40 000 nowych miejsc pracy i będzie kosztować budżet około 2,35 mld euro.
Obniżenie stawki było obiecywane już przez Jacquesa Chiraca, później przez Sarkozy’ego. Wtorkowa redukcja stawki VAT została wcześniej zaakceptowana także przez Unię Europejską. Restauratorzy długo oczekiwali na zmiany, teraz cieszą się ze spadku cen i perspektywy większych zysków.
Organizacja francuskich hotelarzy i restauratorów obiecuje wzrost zatrudnienia o 40 000 osób w ciągu najbliższych dwóch lat. Każdy nowy pracownik uszczupli jednak francuski budżet o 70 000 euro. Założenia te mają rację bytu tylko jeżeli ceny faktycznie spadną, a Francuzi zaczną częściej jeść poza domem. Christine Lagarde, minister finansów i ekonomii stwierdziła, że obniżenie stawki VAT to wygrana dla wszystkich stron – klienta, restauratora i budżetu, którego wpływy wzrosną wraz z większą dynamiką wydatków.
W większości lokali we Francji pojawiły się ulotki dotyczące zmian oraz plakaty z hasłem „VAT w dół, ceny też.” Restauratorzy mają obniżyć ceny o 11,8%, a lokale biorące udział w kampanii wybierają co najmniej 7 pozycji z menu, których ceny spadną. W karcie ma być podana zarówno stara jak i nowa cena. „Obniżenie cen nie jest obowiązkiem, nie będzie sankcji. Klienci sami wybiorą” mówi Christine Pujol, przewodnicząca francuskiej organizacji hotelarskiej.
Na podstawie: BBC, Le Monde, euronews