Finansowy krach pogłębi kryzys żywnościowy
Jacques Diouf, dyrektor generalny Organizacji NZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wyraził w środę obawę, że mimo dobrych tegorocznych zbiorów kryzys finansowy, a dokładniej działania podejmowane przez najbogatsze państwa, mogą pogłębić trwający światowy kryzys cen żywności. „Największa obawa sprowadza się do tego, iż niepewność trapiąca rynki międzynarodowe i groźba globalnej recesji może zwrócić państwa w kierunku protekcjonizmu i ograniczania udzielanej pomocy rozwojowej” oświadczył Diuf w trakcie czterodniowej (14-17.10.) sesji komitetu FAO ds. światowego bezpieczeństwa żywnościowego. „Nieszczęściem będzie ulotnienie się zmobilizowanej ostatnimi czasy politycznej woli dla wspomożenia rolnictwa krajów rozwijających się (...) rolnictwo potrzebuje poświęcenia mu natychmiastowej i stałej uwagi aby głód i nędza rolników stały się historią” dodał.
Diouf wezwał też by zamieszanie na rynkach finansowych nie odwróciło uwagi świata od wciąż trwającego kryzysu cen żywności, który tylko w 2007 r. zwiększył liczbę głodujących na świecie o 75 milionów.
Zbiory zbóż w 2008 r. były o 4.9 proc. większe niż w zeszłym roku co spowodowało już częściowy spadek cen podstawowych produktów żywnościowych. Ekonomiści obawiają się jednak, że w najbliższym czasie ewentualna kombinacja zmniejszonej w wyniku recesji produkcji, oszczędności na pomocy rozwojowej i protekcjonizmu może sprawić, że kryzys żywnościowy uderzy z siłą większą niż kiedykolwiek.
Na podstawie: allafrica.com