Chiny/ Inflacja przyspiesza
Ceny w lutym wzrosły o 8,7 procent względem zeszłego roku. Główną przyczyną był wzrost cen żywności spowodowany przez anomalie pogodowe.
Jest to najwyższy poziom inflacji od 11 lat. Ekonomiści spodziewali się 7,9 procent, po tym jak w styczniu wyniosła ona 7,1 procent.
Najsilniej wzrosły ceny żywności – o 23 procent. Stało się to wskutek zamieci śnieżnych, które spowodowały zniszczenia wśród magazynów, przechowujących zapasy, oraz przestoje w dostawach.
Chiny walczą z inflacją już od dłuższego czasu. W zeszłym roku podwyższono stopy procentowe, aż 6 razy, jednak ciągle nie daje to wyraźnych efektów. Za to coraz bardziej rośnie ryzyko spowolnienia gospodarczego, zwłaszcza w momencie, kiedy kryzys na rynku amerykańskim ogranicza popyt na chiński eksport.
Aktualnie chińska stopa lombardowa wynosi 7,47 procent, co jest najwyższym poziomem od 9 lat, natomiast stopa depozytowa – 4,14 procent. Stopy procentowe w Chinach są ustalane w liczbach podzielnych przez 3, ze względu na łatwość obliczeń, dotyczących roku bankowego, który wynosi 360 dni.
Ekonomiści są podzieleni co do tego czy dalsze podwyżki stóp procentowych pozwolą zahamować wzrost cen. – Kolejna podwyżka nie pomoże zwiększyć podaży żywności czy też w szczególności wieprzowiny - zaznacza Sun Mingchun, ekonomista z Lehman Brothers Inc. w Hong Kongu. Z kolei Liang Hong, ekonomista z Goldman Sachs Group Inc. w Hong Kongu, uważa, że główną przyczyną wzrostu inflacji była gwałtownie wzrastająca podaż pieniądza.
Na podstawie: bloomberg.com, ft.com