Chiny/ Oburzenie amerykańskim embargiem
Amerykańskie embargo nałożone w czwartek (28.06) na ryby oraz owoce morza z Chin spotkało się z nerwową reakcją po drugiej stronie Pacyfiku. Pekin domaga się szybkiego zniesienia zakazu.
Szef chińskiej inspekcji weterynaryjnej, Li Changjian, określił je jako „działanie dyskryminujące i nie do zaakceptowania”. Pan Li naciska na Stany Zjednoczone w celu jak najszybszego rozwiązania problemu. Dzwonił w tej sprawie do amerykańskiego Sekretarza Zdrowia, Mike’a Leavitt’a.
Amerykański Urząd do spraw Żywności oraz Leków (FDA) oświadczył, że wprowadza zakaz przywozu z Państwa Środka między innymi: sumów, węgorzy, krewetek oraz kleni. FDA odkryła w próbkach badanych w okresie od października 2006 do maja 2007 niedozwolone na terenie USA antybiotyki.
– Substancje, takie jak nitrofuran, które zawierały chińskie produkty, mogą wzmocnić odporność na inne antybiotyki – podaje FDA. Nałożone embargo dotyczy przyszłych dostaw chińskich ryb, nie cofając tych, które już dotarły.
Chiński eksport stał się podejrzany od czasu, kiedy zaczęły zdychać amerykańskie psy i koty karmione karmami, zawierającymi chiński gluten z pszenicy. Kolejny skandal rodzi ostrożność do chińskiej żywności. Tymczasem, jak się okazuje, amerykańscy konsumenci nie mogą nawet sprawdzić, które produkty pochodzą z Chin.
W odpowiedzi na amerykańskie embargo, Chińczycy wstrzymali w zeszłym tygodniu dwa amerykańskie transporty z owocami, oskarżając je o zbyt niską jakość.
Amerykanie zapowiadają wysłanie zespołu negocjacyjnego w celu wypracowania odpowiedniego rozwiązania.
Na podstawie: CNNMoney.com, BBC.co.uk