Ukraińska wódka najlepsza na świecie
Instytut Konsumenckich Ekspertyz wraz z UkrNII "Resurs" i ukraińskim naukowo-badawczym Instytutem Spirytusu i Biotechnologii Artykułów Spożywczych przeprowadziły ekspertyzę ukraińskich i zagranicznych marek wódki. Analizie poddano ukraińskie wódki oraz szereg zagranicznych destylatów: Absolut, Smirnoff, Finlandia, Tanqueray Sterling. Wszystkie poddane badaniu produkty zostały zakupione w sklepach na terenie Kijowa. Analizę przeprowadzono w dwóch etapach. W pierwszym wyznaczono najlepszą wódkę ukraińską, którą porównano z destylatami zagranicznymi. Na końcową pozycję w rankingu składały się punkty wystawiane w poszczególnych etapach badania: ocena zmysłami (smak, kolor, zapach), analiza chemiczna (moc, zawartość aldehydów, zawartość substancji niepożądanych), ocena zabezpieczeń przed sfałszowaniem (design butelki, etykieta, obecność dozatora itd.) oraz poziom koniecznej informacji dla konsumenta. Dodatkowo, poszczególne alkohole oceniła komisja ekspertów oraz losowo wybrani konsumenci.
Wódkę można podzielić na dwa typy: klasyczną i osobliwą. W procesie produkcji poddawana jest ona działaniu aktywnego tlenu, potem zaś jest filtrowana. W końcowym efekcie uzyskana ciecz powinna być krystalicznie czysta, nie powinna zawierać żadnych osadów i widocznych domieszek. Podczas analizy chemicznej, badacze w pierwszej kolejności zbadali chemiczne właściwości badanych próbek. Moc wszystkich badanych alkoholi okazała się być identyczna, tak jak podawały informacje na etykietach, i wynosiła 40 proc. Co do substancji niepożądanych, które odpowiadają za poranny ból głowy, gorycz w smaku i ostry zapach destylatu, we wszystkich wódkach ich poziom był "w normie".
Najważniejszym etapem badania była ocena przez członków komisji, w skład której weszli eksperci-degustatorzy, a także przedstawiciele mass-mediów i losowo wybrani konsumenci. Podczas trzech etapów degustacji, testerzy nie wiedzieli, którą wódkę w danej chwili próbują. Dzięki temu, przekonują organizatorzy badania, test był w 100 procentach obiektywny i miarodajny. Członkowie komisji przyznawali oceny każdemu z próbowanych destylatów w 10-punktowej skali.
Jurij Czernobrywca, dyrektor Instytutu Konsumenckich Ekspertyz, powiedział po badaniu, że: "lider może pochwalić się wspaniałymi parametrami i zbalansowanym miękkim wódczanym smakiem, co pokazuje, że u podstaw produktu jest najlepszy spirytus klasy luks i chroniąca swoje naturalne właściwości, krystalicznie czysta woda". Zwycięskim destylatem, który uzyskał najwięcej punktów, okazała się ukraińska wódka Hortyca. Czernobrywca dodał, że wódka ta posiada też najlepsze parametry jakościowe w stosunku do ceny wśród wszystkich destylatów obecnych na ukraińskim rynku.
Na podstawie: Dieło