Wysokie ceny żywności są tematem nadzwyczajnego spotkania FAO
Wysokie ceny żywności na świecie są tematem nadzwyczajnego spotkania agencji ONZ do spraw wyżywienia i rolnictwa (FAO).
Zgromadzeni w Rzymie eksperci zastanawiają się, jak nie dopuścić do ponownego kryzysu żywnościowego.
Według FAO, ceny żywności w ciągu ostatnich 18 miesięcy wzrosły o 25 procent. I choć na przykład w Stanach Zjednoczonych w tym roku zbiory pszenicy są rekordowo wysokie, a zapasy dość duże, ceny ziarna szybko rosną.
"W zeszłym roku w ogóle nie obsiałem pola, bo koszt nawadniania byłby wyższy niż dochód ze zbiorów. Ale w tym roku świetnie zarobię" - mówi amerykański farmer Ray Hinton.
Przyczyną gwałtownego wzrostu cen jest zakaz eksportu pszenicy z Rosji, którą nawiedziły susze i pożary. Eksperci ONZ niepokoją się, że rynki mogą zareagować bardzo nerwowo, co jeszcze podniesie ceny pszenicy. Na razie nie są one tak wysokie, jak podczas kryzysu dwa lata temu, ale światowi specjaliści chcą działać zapobiegawczo. Jako pesymistyczny przykład podają Mozambik, gdzie podwyżka cen żywności doprowadziła w tym roku do gwałtownych zamieszek.