Portal Spraw Zagranicznych psz.pl




Portal Spraw Zagranicznych psz.pl

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies

Akceptuję
Back Jesteś tutaj: Home Europa Jutro spotkanie ministrów rolnictwa UE ws. bakterii coli

Jutro spotkanie ministrów rolnictwa UE ws. bakterii coli


06 czerwiec 2011
A A A

Jutro w Luksemburgu o g.14.00 odbędzie się nadzwyczajne spotkanie unijnych ministrów rolnictwa poświęcone zagrożeniu bakterią e.coli.

Wskutek zatrucia nowym szczepem bakterii, obecnym w żywności, zmarły 22 osoby, a około dwóch tysięcy zostało hospitalizowanych. O zwołanie nadzwyczajnego spotkania wnioskowali ministrowie rolnictwa kilku państw Unii Europejskiej, w tym Polski. Na naradę zaproszeni zostali także dwaj komisarze - do spraw zdrowia John Dali i rolnictwa Dacian Ciolos. Mają oni wspólnie z unijnymi ministrami omówić sytuację we Wspólnocie w związku z wybuchem epidemii.

Jednak po tym spotkaniu nie należy się spodziewać przełomowych decyzji. Wciąż nieznane jest bowiem źródło zakażenia, a do czasu jego wykrycia Komisja Europejska nie chce podejmować żadnych działań. Na razie są tylko przypuszczenia. Mówi się, że przyczyną zatruć są kiełki fasoli i innych roślin z gospodarstwa ekologicznego w Dolnej Saksonii. Zostało ono już zamknięte i dziś powinny być znane wyniki badań hodowanej tam żywności.

Ministrowie będą też zapewne rozmawiać o unijnym wsparciu dla rolników, którzy odnotowali w ostatnich tygodniach straty. Spadła sprzedaż świeżych warzyw, bo początkowo wskazywano na ogórki jako potencjalne źródło zakażenia. Konsumenci w obawie przed bakterią e-coli niechętnie kupowali także inne warzywa.