UE/ Ministrowie rolnictwa przyjęli rozporządzenie o napojach alkoholowych
Ministrowie rolnictwa UE podpisali rozporządzenie o napojach spirytusowych, w którym zawarta jest tzw. szeroka definicja wódki. Oznacza to, że teraz nazwa wódka może być stosowana dla alkoholów wyprodukowanych z każdego produktu rolnego.
Obecnie wódką określa się alkohole wyprodukowane na bazie ziemniaków lub zboża. Nowe zasady sprawiają, że wódką może być alkohol powstały z bananów czy winogron. Jedynym warunkiem jest umieszczenie o tym przejrzystej informacji na etykiecie produktu.
Rozporządzenie wprowadza nowe przepisy do wszystkich produktów alkoholowych, zastępując zasady z 1989 roku. Jednak to kwestia wódki budziła największe kontrowersje. Światowy handel tym produktem osiąga rocznie zysk 8,3 biliona euro. Inicjatorką rozporządzenia była Komisja Europejska, która przekonywała państwa członkowskie, że jasne definicje pomogą producentom promować ich produkty, zaś klienci otrzymają czytelną informację o towarach, jakie kupują.
„Cieszę się, że w kwestii definicji wódki potrafiliśmy osiągnąć pragmatyczny kompromis, który pozwoli producentom tego ważnego produktu skoncentrować się na swojej działalności. Uważam, że nowe rozporządzenie pomoże naszym producentom osiągnąć sukces i dostarczy wyjaśnień konsumentom” - powiedziała Mariann Fischer Boel, komisarz ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich.
Opór wobec nowej definicji powstał zwłaszcza w Polsce, krajach bałtyckich i skandynawskich, gdzie produkuje się wódkę w tradycyjny sposób. Nie udało się jednak tym państwom zbudować wystarczająco silnej opozycji, by uniemożliwić przyjęcia propozycji Komisji Europejskiej. Projekt spotkał się z poparciem większości krajów zarówno w Parlamencie Europejskim jak i w Radzie Europejskiej.
Na podstawie: iht.com, bbc.co.uk