Portal Spraw Zagranicznych psz.pl




Portal Spraw Zagranicznych psz.pl

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies

Akceptuję
Back Jesteś tutaj: Home Europa Polska Polscy rolnicy dostną odszkodowania za straty spowodowane epidemią e.coli

Polscy rolnicy dostną odszkodowania za straty spowodowane epidemią e.coli


29 lipiec 2011
A A A

Polscy producenci warzyw otrzymają ponad 46 milionów euro odszkodowania za straty, jakie ponieśli w związku z wybuchem epidemii wywołanej bakterią E.coli. O przyznaniu rekompensat zdecydowała Komisja Europejska, a dziś jej propozycję zaakceptowali przedstawiciele krajów członkowskich.

Bruksela zwiększyła fundusz odszkodowawczy dla unijnych rolników z 210 milionów euro do 227 milionów euro. W ten sposób wypłaci krajom członkowskim takie rekompensaty, o jakie poprosiły. O wsparcie z unijnej kasy zwróciły się 22 kraje, wniosków nie złożyły tylko Cypr, Finlandia, Malta, Litwa i Luksemburg.

Polska początkowo wyliczyła straty producentów warzyw na 81 milionów euro, Komisja jednak tę sumę zakwestionowała. Po ponownym przeanalizowaniu wniosków Warszawa zmieniła decyzję i poprosiła o rekompensaty w wysokości 46 milionów euro, a Bruksela ten wniosek zaakceptowała.

Odszkodowania mają pokrywać połowę średniej ceny warzyw z czerwca, kiedy spadała sprzedaż warzyw, bo początkowo wskazywano na ogórki jako potencjalne źródło zakażenia, a konsumenci niechętnie kupowali też inne warzywa. Część w ogóle była wycofywana z rynku.