Warzywa nie są źródłem zakażenia E.coli
Z nieoficjalnych wypowiedzi unijnego komisarza ds. zdrowia wynika, że to nie warzywa są przyczyną zakażeń bakteriami e.coli.
Taką informację otrzymał od komisarza Johna Dali polski minister rolnictwa Marek Sawicki podczas spotkania w Luksemburgu. Minister powiedział, iż stan wiedzy jaką posiadają odpowiednie służby coraz bardziej wskazuje na to, iż zakażenia nowym szczepem bakterii E.coli nie było spowodowane przez zjedzenie warzyw.
Tym samym nadal nie wiadomo jaka jest przyczyna zakażeń bakteriami e.coli, które spowodowały śmierć ponad 20 osób i zakażenie kilku tysięcy innych. Brak identyfikacji źródła zakażenia poważnie utrudnia jego zwalczanie. W Polsce jak dotąd potwierdzono dwa przypadki zakażenia nowym szczepem bakterii e.coli.
Początkowo podejrzewano, iż przyczyną zatruć pokarmowych są ogórki pochodzące z Hiszpanii. Upublicznienie tych informacji przez niemieckie władze spowodowało panikę wśród konsumentów i milionowe straty rolników w całej UE. Jednak jak dotąd przeprowadzone testy wykluczyły jakoby źródłem zakażenia miały być ogórki, sałata lub kiełki fasoli.
Niemiecki minister zdrowia Daniel Bahr ogłosił, iż liczba osób zakażonych nową bakterią e.coli zaczyna spadać i są powody do "ostrożnego optymizmu".
Na podstawie: onet.pl,