Portal Spraw Zagranicznych psz.pl




Portal Spraw Zagranicznych psz.pl

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies

Akceptuję
Back Jesteś tutaj: Home Europa Warzywa nie są źródłem zakażenia E.coli

Warzywa nie są źródłem zakażenia E.coli


08 czerwiec 2011
A A A

Z nieoficjalnych wypowiedzi unijnego komisarza ds. zdrowia wynika, że to nie warzywa są przyczyną zakażeń bakteriami e.coli.

Taką informację otrzymał od komisarza Johna Dali polski minister rolnictwa Marek Sawicki podczas spotkania w Luksemburgu. Minister powiedział, iż stan wiedzy jaką posiadają odpowiednie służby coraz bardziej wskazuje na to, iż zakażenia nowym szczepem bakterii E.coli nie było spowodowane przez zjedzenie warzyw.

Tym samym nadal nie wiadomo jaka jest przyczyna zakażeń bakteriami e.coli, które spowodowały śmierć ponad 20 osób i zakażenie kilku tysięcy innych. Brak identyfikacji źródła zakażenia poważnie utrudnia jego zwalczanie. W Polsce jak dotąd potwierdzono dwa przypadki zakażenia nowym szczepem bakterii e.coli.

Początkowo podejrzewano, iż przyczyną zatruć pokarmowych są ogórki pochodzące z Hiszpanii. Upublicznienie tych informacji przez niemieckie władze spowodowało panikę wśród konsumentów i milionowe straty rolników w całej UE. Jednak jak dotąd przeprowadzone testy wykluczyły jakoby źródłem zakażenia miały być ogórki, sałata lub kiełki fasoli.

Niemiecki minister zdrowia Daniel Bahr ogłosił, iż liczba osób zakażonych nową bakterią e.coli zaczyna spadać i są powody do "ostrożnego optymizmu".

Na podstawie: onet.pl,