UE/ Rakotwórczy barwnik będzie zakazany
Komisja Europejska zapowiedziała, że w najbliższych dniach wprowadzi zakaz używania barwnika „Czerwień 2G”. To dodawany do większości potraw typu fast food barwnik, nazywany inaczej E128. Powodem zakazu ma być jego działanie rakotwórcze.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdził, że „istnieje duże prawdopodobieństwo, że „Czerwień 2G” może prowadzić do raka. Dzieje się tak dlatego, że dostając się do organizmu człowieka zamienia się on na rakotwórczą substancję anilinę”. Ta substancja to silnie toksyczny związek, wchodzący w skład tzw. „trupich jadów”. Systematycznie dostarczana do organizmu znacznie zwiększa ryzyko zachorowalności na chorobę nowotworową.
Jak powiedział rzecznik KE Michael Mann, „problem dotyczy w znacznym stopniu konsumentów brytyjskich i irlandzkich. To właśnie na tych rynkach popularne są kiełbaski, do których dodawany jest problematyczny barwnik”.
Zakaz wejdzie w życie zaraz po opublikowaniu jego treści w Dzienniku Urzędowym UE. Jednak, jak zapowiedziano, sprzedawcy nie muszą obawiać się drastycznych strat, ponieważ zakupione i leżące już na sklepowych półkach produkty z Red 2G będzie można wyprzedać.
Na podstawie: xinhuanet.com, zeenews.com